keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Jaro Karkinen: Krysanteemisyksy

Krysanteemisyksy
Jaro Karkinen
342 s. 
2016
Marketiimi









Arvostelukappale kustantajalta


Mistä näitä positiivisia yllättäjiä tänä vuonna ja erityisesti tänä syksynä riittää? Vaikka Jaro Karkisen esikoisromaani Krysanteemisyksy minua jo etukäteen kiinnostikin, en oikein tiennyt mitä odottaa. Ja mitä sain, hurjan, vetävän ja hurjan persoonallisen - ja hienon lukunautinnon. Voi voi, kyllä tämä taitaa olla hyvien esikoiskirjailijoiden syksy, toden totta.

Krysanteemisyksy on Japania, se on maagista realismia, se on Japanin historiaa. Krysanteemisyksy on Hidehiko Tobetsu, tämän kummalliset unet joita tämä näkee silmät auki. Krysanteemisyksy on persoonallinen, se on hyvällä tavalla erikoinen ja se avaa ovet maailmaan jota en olisi arvannut olevan olemassakaan. Edes fiktiivisesti.

Kyllä, Krysanteemisyksy on erittäin vahva, persoonallinen ja hemmetin hyvällä tavalla erikoinen esikoisromaani. Tai ainakin minun silmilläni katsottuna hyvällä tavalla erikoinen, sillä en mene väittämään että Jaro Karkisen tyyli tai kerronta olisi ihan jokamiehen tai naisen makuun. Karkinen on kuitenkin kirjailija meidän makuumme, jotka pitävät maagisesta realismista, Japanista ja kauniista, persoonallisesta ja vauhdikkaasta kerronnasta ja kirjallisesta annista. Eli toisin sanoen - tunnen todella monta kirjaihmistä jotka pitäisivät Krysanteemisyksystä.

Toivon aina että hyvä kirja löytää lukijansa. Pienempien kustantamojen esikoiskirjailijoiden kirjoja lukiessani toivon sitä erityisen paljon, sillä heidän esille tuomisensa on astetta vaikeampaa. Toivonkin suuresti että bloggaukseni innostaisi jonkun Krysanteemisyksyn pariin, sillä Jaro Karkisessa todella on ainesta. Vaikka Krysanteemisyksyn lukemisen ja tämän bloggauksen välissä on ollut kaikenlaista, kuten viikonlopun kirjamessut, hymy on yhä huulillani kun mietin kirjaa. Niin kuin aina, kun palauttaa mieleensä hyvän kirjan.

Karkinen osaa todella maagisen realismin ja sen yhdistämisen historiaan. Näkee myös että Japani on hänelle tuttu, sillä niin tuttavallisesti ja hienosti hän sukeltaa tuohon maahan ja Hidehiko Tokubetsun nahkoihin - noihin kummallisiin nahkoihin, miten hienon hahmon Karkinen onkaan luonut. Hidehiko, voi Hidehiko, sinä olit mahtava tuttavuus.

Jaro Karkinen oli mahtava uusi kirjailijatuttavuus, jonka edessä on toivottavasti pitkä kirjallinen ura. Minä ainakin jään odottamaan kiinnostuksella seuraavaa romaania!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!